Bilgisayarın Uyku Moduna Geçmesi Sorunu

236
0

Bilgisayarın durup dururken uyku moduna geçmesi kadar sıkıcı bir durum olamaz.

Yakın zamanda yeni topladığımız bir Bilgisayar da bu sorunu yaşadık. Bilgisayar hiç bir belirti vermeden uyku moduna geçiyor kasa çalışmaya devam ediyor ama görüntü gidiyordu.

Çok nadir olan bir durum olduğu için de kısa sürede bir çözüm üretemedik. Dolayısıyla internette yaptığımız araştırmada ve karşılaştığımız sorunun çözümünde baya bir tecrübe edinmiş olduk ve bunu okurlarımızla paylaşmak istedik.

Öncelikle belirtelim ki bu tür sorunlarda birilerine sorarak fikir alabilirsiniz ama bu tür sorunları kendiniz çözmelisiniz. Belli bir plan dahilinde işlemleri sırasıyla yapmalısınız.

Bu sorunda akla ilk gelen bilgisayarların güç kaynağının ayarlanması gelebilir ama o değil bizim bahsedeceğimiz çözümler.

Öncelikle sorunu iki ana kategoride ele almalısınız. Birincisi Donanımsal, ikincisi Yazılımsal.

Yazılımsal olarak öncelikle Başlat / Sistem / Güç ve Uyku / sağ menüde Ek Güç Ayarlarını açın. / Dengeli (önerilen) Ayarı seçin ve hemen yanında ki / Plan ayarlarını değiştir seçeneğine tıklayın.

Ekran kapatma ve Uyku moduna geçme seçeneğini Hiçbir Zaman yapın ve Gelişmiş güç ayarlarını değiştir seçeneğine tıklayın.

Burada Uyku menüsü altında yer alan Karma uyumaya izin ver seçeneğini Kapalı hale getirin.

Sorun düzelmediyse çözüm aramaya devam ediyoruz. Öncelikle kurulu Driverları kaldırın. Özellikle MSI nin Live Update gibi kendi Driverlerini güncelleyen bu tür programlardan uzak durun.

Driverları kendiniz bulun ve Manüel olarak kurulum yapın.

Biliyorsunuz ki arkadaşlar Windows 10 format sonrası kendi Driverlarını kendi buluyor. Biz maalesef Windows 10’un yanlış Driverlerı yüklediğine şahit olduk. Kendiniz bulup doğru olanı manüel olarak yüklemeniz en sağlıklısı olacaktır.

Ayrıca RGB renk ayarları gibi Ekran ve Anakartınıza ve diğer donanımlara ait yardımcı yazılımları sorun giderilene kadar yüklemeyin.

Şimdi buraya dikkat Ekran kartınızın, Ana Kartınızın Oyun Modu, Office Modu, Sinema Modu, Fan ayarı, Voltaj ayarı v.b gibi ayarları otomatikten çıkartın Manüel yapın. Yani manüel derken örneğin fan ayarlarını otomatik modundan çıkartıp kaydedin. Otomatik moddan çıkarınca grafiksel arayüzünde kendinizce oynamalar yapmayın.

Yazılımsal orunları daha çoğaltabiliriz. Gelelim donanımsal sorunlara. En can sıkıcı sorunlar Donanımsal sorunlar.

Öncelikle Monitörü ekran kartına değil de Ana Karta bağlayın görüntü alıyorsanız sorun Ekran Kartında demektir ama maalesef Onboard Anakart değilse bu bağlantıyı bulamayabilirsiniz. Kısaca bazı Ana Kartlarda Monitör bağlantısı yoktur.

Bu yazı çok uzayacak kısa kısa fikir edinmeniz açısından devam ediyorum. Ram/Bellek testi yapın. Bunu için Windows arama kısmına Windows Bellek tanılama yazın ve açılan pencereden Ram/Bellek testi yapın. Bunu için farklı programlarda kullanabilirsiniz.

Ana Kartı en son sorun çıkaran donanım olarak değerlendirin çünkü Ana Kart en sağlam donanımdır ve sorunlu bir Ana Kartta Bilgisayar değil uyku modu açılmaz bile.

Burada Kasanın Power donanımını da göz önünde bulundurmalısınız.

Bunlar yapabileceklerimizin bir kısmı. Bilgisayarın uyku moduna geçmesinin bir çok nedeni olabilir. Yorumlardan eğer sorunu iletirseniz sizlere yardımcı olmaya çalışırız.

Cesur

0 Yorum

fatihbahcivan.com

Çok faydalı bir makale. Elinize sağlık

Teşekkürler 🙂

Yorum Yaz

En Çok Okunanlar