
Robinhood açıklaması: Dogecoin internetin para birimi olabilir
Dogecoin, Billy Markus ve Jackson Palmer tarafından icat edilmiş kripto paradır. Litecoin tabanlı olarak geliştirilmiştir.
Geleneksel banka işlemlerinden alınan işlem ücretlerine karşı ödeme sistemi olarak karşımıza çıkmaktadır. 2013 yılında tanıtılan Dogecoin kısa sürede kendi internet topluluğunu oluşturarak hızlı bir yükselişe girdi. Günümüzde bir çok sanal para borsası tarafından işlem gören bir kripto para haline geldi.
19 Aralık 2013’te Dogecoin 72 saat içinde yaklaşık yüzde 300 değer kazanarak yukarı doğru bir ivme kazandı. Bu yükselişi tetikleyen en önemli haber o dönemde Çin’den gelmişti. Çin yatırımların Bitcoin ile yapılmasını yasaklaması olayı en çok Dogecoin’i olumlu yönde etkilemişti.
Dogecoin’i en popüler hale getiren ise Elon Musk oldu. Musk, Twitter üzerinde yapmış olduğu açıklamalar sonucunda Dogecoin’in 70 cent seviyelerine kadar çıkmasına neden oldu. Şu an 10 cent seviyelerin de seyreden kripto para hakkında sık sık olumlu açıklamalar yapılıyor. Ocak 2021 yılında da çok ani bir çıkış yakalayan Dogecoin, Reddit kullanıcılarının ilgisi sonucu %800 değer kazanarak bir rekora imza atmıştı.
Bu olumlu açıklama yapanlardan biri de Robinhood Markets finansal hizmetler şirketinin CEO’su Vladimir Tenev den geldi. Tenev, Dogecoin’in “internetin gelecekteki para birimi” olabileceğini açıkladı. Açıklamasının devamında bunun için yapılması gereken düzenlemeleri de bir bir sıraladı.
Açıklama ve düzenleme önerilerini Twitter üzerinde yapttığı paylaşımlarla belirten Tenev, Blok boyutu ve zamanında çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti.
Dogecoin’in de her işlem başına 0,003 dolarlık işlem ücreti alınmasını oldukça yetersiz bulan Tenev, geliştirilmesi gereken en öncelikli konulardan birinin de blok boyutu ve blok zamanı olduğunu ifade etti. Şu an Dogecoin’in saniyede yapabileceği işlem sayısı 40 ile sınırlı durumda. Bunun nedeni de Dogecoin’in 1 MB’lık blok boyutuna ve 1 dakikalık blok zamanına sahip olmasından kaynaklanmasıdır.
Bir çok yatırımcı da Dogecoin’in bu olumsuzluklarının farkında. Dogecoin’in örneğin VISA gibi bir ödeme sistemine rakip olabilmesi için saniye de 65 bin işlem sayısına ulaşması gerekiyor. Ödeme sistemi VISA şu an saniyede 65 bin işlemi yapabilmektedir.
Son olarak Tenev, Dogecoin de ki bu sorunların çözülebilir basit sorunlar olduğunu ifade ediliyor. Blok boyutunun 1 MB’dan sırasıyla 1 GB sonra 10 GB gibi rakamlara çıkartılabileceğini ifade ediyor.
Dogecoin hala sanal para yatırımcılarının gözde yatırım aracı olmaya devam ediyor.