
İngiltere’den Türkiye’ye rekor finansman
İngiltere kendi ülke tarihinin en büyük altyapı kredisini Türkiye’ye veriyor.
Toplam 2,8 milyar dolarlık kredi Ankara-İzmir arasındaki elektrikli tren projesi olan Yüksek Hızlı Tren (YHT) yapımında kullanılacak.
Bu proje ile Ankara ve İzmir Limanı arasında çevreci bir ulaşım sağlanmış olacak. Türkiye’nin ulaştırma sektöründe karbon emisyonu bir tık daha düşmüş olacak. Hızlı tren projesi 503 kilometre uzunluğunda olacak.
Ankara, Eskişehir, Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak, Manisa ve İzmir’den geçecek olan demiryolu projesi için Emirdağ, Afyonkarahisar, Uşak, Salihli, Turgutlu ve Manisa’da da gar ve istasyonlar yapılacak.
Geçen sene kredinin 382 milyon dolarlık bölümü Credit Suisse AG Londra Şubesi ve Standard Chartered Bank liderliğindeki kreditör kuruluşlardan sağlanmıştı.
Kalan 2,3 milyar dolarlık bölüm ise İngiltere İhracat Kredi Kuruluşu (UKEF) garantisi altında çeşitli kuruluşlardan sağlanacak. Böylelikle toplam yaklaşık 2,8 milyar dolarlık anlaşma tamamlanmış olacak.
Bu gelişmelerin bir karşılığı olarak Ankara-İzmir YHT projesinde ray sinyalizasyon ve elektrik sistemlerinin yapımı için yüz milyonlarca dolar değerindeki birkaç sözleşmenin İngiliz Şirketlere verilmesi bekleniyor.
Uluslararası Ticaret Bakanı Anne-Marie Trevelyan yapmış olduğu açıklamada, son 2,3 milyar dolarlık anlaşmayı vurgulayarak bunun Birleşik Krallık tarafından şimdiye kadarki en büyük sivil altyapı finansmanı olduğunu belirtti.
Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre 2021 yılında Türkiye’deki 16 demiryolu projesi için son anlaşmayla birlikte 10 milyar dolara yakın kredi finansmanını anlaşması yapıldı.