
Dünyanın en uzun asma köprüsü bugün açılıyor
1915 Çanakkale Köprüsü bugün açılarak kullanıma sunulacak.
Uzun süredir planlanan köprünün inşasına 2017 yılında başlanmıştı. Proje yaklaşık 3 ay önce bitmiş olsa da 18 Mart zaferinin 107. yıl dönümünde açılışı planlandı.
İlk planlama 1984 – 1989 yılında yapıldı. Ege ve Marmara denizini birbirine bağlayan Çanakkale boğazı üzerine bir köprü planlanıyordu fakat çeşitli nedenlerden dolayı bu düşünce sürekli ertelendi.
1995 yılında 18 yabancı firmanın katılımı ile bir köprü ihalesi yapılsa da ihaleyi alan firma imkansız bir proje diyerek ihaleden çekildi. Bu dönemde Türk firmaların bu projeye katılacak tecrübe birikimi de yoktu. Günümüz de bu sorunda ortadan kalkmış durumda. 1915 Çanakkale Köprüsü Yapı Merkezi Ortak Girişimi tarafından Güney Koreli ortakları ile birlikte yapılmıştır.
1915 Çanakkale Köprüsü hem ülkemiz hem de Dünya için ilkleri taşıyor.
Köprünün teknik özelliklerine bakacak olursak:
Uzunluğu: 4.608 metre
Orta açıklığı (iki kule arasındaki mesafe): 2.023 metre
Kule yüksekliği: 318 metre
Şerit sayısı: 2 x 3 adet
Köprüyü yapan şirketler: Daelim (Güney Kore) – Limak – SK (Güney Kore) – Yapı Merkezi Ortak Girişimi
Maliyeti: 3 milyar Euro
Köprü kulelerinin üzerine Çanakkale savaşında Seyit Onbaşının tek başına kaldırdığı top mermilerini temsilen 16 metre uzunluğunda mermi figürleri yerleştirildi.
Köprüde Kırmızı-Beyaz ağırlıklı renk Türk Bayrağımızı temsil etmektedir.
Köprü stratejik olarak da ülkemiz için büyük önem taşımaktadır.
Ülke nüfusunun en yoğun olduğu Marmara bölgesinde ulaşıma büyük ölçüde rahatlama getirecek. Bu hem Turizmi hem de ticari ulaşımı olumlu yönde etkileyecek. İstanbul’un güneye ulaşımında Anadolu Otobanının yükünü hafifletecek.
İlerleyen zamanda köprü bağlantısına yapılacak olan otoban projesinin de tamamlanmasıyla İstanbul – Tekirdağ – Çanakkale – Balıkesir ve tekrar İstanbul bağlantısı sağlanmış olacak. Marmara denizi etrafında köprü bağlantıları tamamlanmış olacak.
Özellikle resmi tatil ve yaz dönemlerinde Feribot geçişlerinde büyük sıkıntılar yaşanıyordu. Sadece Feribot geçiş süresi göz önüne alınacak olursa 1915 Çanakkale Köprüsü, Gelibolu – Lapseki arasındaki 40 dakikalık feribot yolculuğunun 6 dakikaya inmesini sağlayacak. (Feribot’a geçiş hazırlıkları ve çıkış hazırlıkları hariç)
1915 Çanakkale Köprüsü işletme hakkı 16 yıl inşaatı yapan firmalara, 16 yıl sonunda Otoyolu Karayolları Genel Müdürlüğü’ne verilecek.