Bitcoin’in Geleceği
Sanal para birimi olarak 2008 yılının sonunda ortaya çıkan Bitcoin ağı ilk zamanlar önemsenmese de son bir yıl içerisinde hızlı bir yükseliş yaparak yatırımcıların dikkatini çekti.
Nasıl ortaya çıktığı dahi bugün belirsizliğini korumaktadır. Bitcoin madenciliği için güçlü grafiksel işlemciler gerekiyor ve gelmiş olduğu seviye ile 154 ülkenin toplam enerjisini harcar duruma geldi. Grafik üreticilerini ve tüketicilerini de endişelendiren bu durum ilerleyen zamanda grafik işlemci fiyatlarını arttırırken, üreticilerinin ham madde teminini de zorlaştırmaya başladı.
Bitcoin sicil olarak geçmişte hep illegal alışverişlerin para birimi olarak anıldı. Şu an ki yükselişi ile Mcdonalds gibi şirketlerin bütçesini çoktan geçmiş durumda.
Dünya ekonomi anlayışında normalde bir ülke ürettiği ürün karşılığı kadar kendi para birimini basar. Siz maaşınızı bankadan çekmeseniz bile banka o parayı yatırımsal olarak değerlendirebilir. İş Bitcoine geldiğinde bütün ekonomik sistemlere ters bir şekilde Bitcoinin yatırımsal yada üretimsel bir karşılığı yok. Şu anki yükselişi talep doğrultusunda artıyor.
Kimi uzmanlar 2018 yılında Bitcoinin çökme olasılığının %80 olduğunu söylerken mevcut kapasitesi ile de çeşitli ülkelerin merkez bankalarının dikkatini çekiyor ve ilerleyen zamanda borsa da Bitconin işlem görebileceğini söylüyorlar.
Herhangi bir devlet güvencesinde olmayan Bitcoin hem cazip hem de endişe verici bir şekilde yükselişine devam ediyor. Yatırımcıları endişelendiren bir diğer konu da Bitcoin algoritmasının 2020 yılı gibi Quantum Bilgisayarları ile kırılabilir hale gelme olasılığının yüksek olması.
Çin ve ABD nin bu alanda ki çalışmalarını zaman zaman basından okuyoruz. Yatırımcıları dikkatli olmaya davet ediyoruz. Ne zaman bir devlet güvencesine girer o zaman güven konusunda tam not alır. Şu an birileri sistemi alıp gitse yasal olarak hak iddia edilecek bir durumda yok.