Alfa, Bravo, Charlie! Nato Fonetik Alfabesi Nedir?

464
0

Nato Fonetik Alfabesi günümüzde NATO ve üye ülkeleri arasında, Uluslararası Hava, Deniz kuruluşlarında kullanılan telsiz kodlama alfabesidir.

İlk kullanıldığı günden itibaren yeni kullanmaya başlayan Ülke ve Kuruluşların ihtiyaçları göz önünde bulundurularak günümüze kadar birçok defalar değişiklik ve düzenleme yapılmıştır.

Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü ( ICAO ) tarafından geliştirilen NATO fonetik alfabesi, 1956 yılında son halini alarak kullanılmaya başlanılmıştır.

Filmlerde en az bir defa denk gelmişsinizdir. Uçakların telsiz konuşmasında bir anons geçer  “Alfa, Bravo, Charlie” diye.

Uçaklar bir birleri ile haberleşirken telsizden Uçakların kuyruklarında yazan harfleri NATO fonetik alfabesi ile kodlayarak haberleşirler.

Böylelikle iletişimin kesintiye ve parazite uğradığı anlarda dahi sağlıklı bir iletişim kurulmuş olur.

Örneğin bir uçağın kuyruğunda “TC” yazıyorsa “Tango, Charlie” diye kodlanarak telsizden anons geçilir.

nato phonetic alphabet

Her harfin bir karşılığı vardır : Alfa, Bravo, Charlie, Delta, Echo, Foxtrot, Golf, Hotel, India, Juliett, Kilo, Lima, Mike, November, Oscar, Papa, Quebec, Romeo, Sierra, Tango, Uniform, Victor, Whiskey, X-ray, Yankee, Zulu. Bu Nato Fonetik Alfabesi kullanan Ülke ve Kuruluşlar için aynıdır.

Geliştirildikten sonra sadece havacılıkta değil Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU), Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO), Birleşik Devletler dahil olmak üzere diğer birçok uluslararası ve ulusal kuruluş tarafından da kabul edilerek kullanılmaya başlanılmıştır.

nato phonetic alphabet

Resmi olarak kullanılan ismi “Uluslararası Telsiz Telefon Yazım Alfabesi”. Diğer bir yaygın kullanılan adı ICAO fonetik alfabesidir. Bazı kayıtlarda “Alfa Numerik Alfabe” olarak da adı geçmektedir.

Çift yönlü telsiz iletişiminin başlaması ile böyle bir uygulamaya ihtiyaç duyulmuştur. Önce 1.Dünya savaşı ve 2.Dünya savaşında Telsiz iletişiminde, Askeri alanda kullanılmak üzere ortak bir Alfabeye ihtiyaç duyulmuştur. Ülkeler kendileri açısından farklı çözümler üretmiş olsa da Ülkeler arası ilişkilerin gelişmesi ve Hava trafiğinin gelişmesi sonrasında ortak bir çözüme ihtiyaç duyulmuştur.

Zaman içerisinde NATO ve bir çok Askeri oluşum da NATO fonetik alfabesini benimsemiştir.

Artık dağılmış olan Güneydoğu Asya Antlaşması Örgütü (SEATO) NATO fonetik alfabesi kullanmıştır.

Günümüzde iletişim cihazlarının çok güçlü ve net olmasına rağmen her muhabere de NATO fonetik alfabesi kullanılmaktadır.

NATO fonetik alfabesi sayesinde en yoğun Havalimanı bile Uçakların güvenle iniş ve kalkış yapmasını sağlar.

Cesur

Yorum Yaz

En Çok Okunanlar